- برسی و نگهداری خودرو فیلتر و مایعات خودرو
توجه به سطح و غلظت مایعات مختلف از مهم ترین موارد است. پس از اطمینان از وضعیت مایعات ، تمیزی و سالم بودن فیلترها نیز باید بررسی شود تا عملکرد خودرو بهینه بماند.کنترل مخازن و سطح مایعات خودرودر هر خودرویی، مخازن متعددی در زیر کاپوت قرار دارد که شامل روغن ترمز ،آب رادیاتور ، مایع شیشه شور و روغن هیدرولیک فرمان است. هر مخزن دارای نشانگرهای حداقل و حداکثر روی بدنه خود است که میزان مناسب مایعات را مشخص میکند ،برسی دوره ای این مخازن ضروری است: اگر سطح مایعات به زیر خط حداقل رسید، باید مایع مربوط را اضافه کنید تا سطح آن به حد مطلوب (خط حداکثر) برسد.تعویض روغن موتور هر 5000 کیلومترکارشناسان پیشنهاد میکنند روغن موتور خودرو را فارغ از نوع یا مدل ، پس از طی 5000کیلومتر تعویض کنید. این کار به عملکرد روان تر موتور کمک کرده و باعث افزایش طول عمر آن میشود.
تعویض سالانه فیلتر هوا
فیلتر هوا،که مانع ورود ذرات گرد و غبار به موتور میشود ،نیاز به تعویض سالانه دارد تا جریان هوا پاک به موتور را تضمین کند. برخی فیلتر ها قابل تمیز کردن هستند و نیاز به تعویض ندارند. برای تعویض ، فیلتر قدیمی را از محفظه هواکش خارج کرده و فیلتر جدید را جاگزین کنید.
استفاده ار بنزین متناسب با خودرو
عدد اکتان بنزین نشان دهنده مقاومت آن در برابر احتراق زودهنگام است. خودروهای مجهز به موتور های توربوشارژ یا با ضریب تراکم بالا به بنزین با اکتان بالاتر نیاز دارند. در صورتی که خودرو به این نوع سوخت نیاز دارد ،معمولا اطلاعات آن روی درب باک یا دفترچه راهنما درج شده است.تعویض فیلتر بنزین هر 60.000 کیلومتر
فیلتر بنزین وظیفه جلوگیری از ورود ذرات اضافی به سیستم سوخت رسانی را برعهده دارد. این فیلتر را باید پس از 60.000 کیلومتر رانندگی تعویض کرد. زیرا گرفتگی ان میتواند جریان سوخت را مختل کند و عملکرد خودرو را کاهش دهد.
تعویض اب رادیاتور سالی یک بار
آب رادیاتور و ضدیخ را باید به طور کامل و حداقل یکیار در سال تعویض کرد.برای این کار ،ابتدا پیچ یا شیلنگ تخلیه را باز کنید تا مایع کهنه خارج شود. سپس درب بالای رادیاتور را باز کرده و مخزن را با مخلوط جدیدی از آب و ضدیخ پر کنید. نسبت و نوع این مایعات را مطابق درستورالعمل دفترچه راهنما انتخاب کنید.
تمیز کردن رادیاتور از بقایای حشرات
برای جلوگیری از انسداد منافذ رادیاتور، آن را از حشرات و الودگی ها تمیز کنید. از محلول های مخصوص شست و شوی رادیاتور استفاده کنید: محلول را اسپری کرده ، چنددیقه صبر کنید و سپس رادیاتور را پاک کنید تا جریان هوای مطلوب به موتور حفظ شود.
این نکات به حفظ کارایی و طول عمر خودرو کمک می کنند و با انجام آن ها ، میتوانید از بروز مشکلات فنی پیشگیری کنید.نگهداری از سیستم ترمز ،شیلنگ ها و تسمه ها
مرحله دوم در نگهداری خودرو ،ارزیابی وضعیت ترمز ها، شیلنگ ها و تسمه ها است. در صورت مشاهده هرگونه آسیب یا مشکل در این بخش ها ، باید قطعه موردنظر به سرعت تعمیر یا تعویض شود.
تعویض لنت ترمز پس از هر 30.000 کیلومتر
یکی از مهم ترین نکات ایمنی خودرو ،اطمینان از سلامت ترمزهاست. بی توجهی به وضعیت لنت ها میتواند برای سرنشینان خطرافرین باشد. به طور استاندار ،باید پس از هر 30.000 کیلومتر رانندگی ، لنت های ترمز را تعویض کنید. همچنین، اگر هنگام رانندگی متوجه کاهش عملکرد ترمز شدید، لازم است لنت ها را زودتر از موعد تعویض کنید.
تعویض شیلنگ های فرسوده و آسیب دیده
بررسی شیلنگ های پلاستیکی نیز برای حفظ عملکرد خودرو ضروری است. برای این کار ، کاپوت خودرو را بالا زده و تمام شیلنگ ها را از نظر وجود ترک و پارگی بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه آسیب، شیلنگ ها باید بلافاصله تعویض شوند تا از نشتی مایعات و بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
این موارد برای حفظ ایمنی و عملکرد بهینه خودرو کمک می کنند و از خرابی های بزرگ تر پیشگیری می کنند.
نگهداری و برسی سیستم برقی خودرو
در سومین مرحله از نگهداری خودرو، بررسی سیتم برق و اطمینان از سلامت قطعات الکتریکی ضروری است. این کار به عملکرد بهتر خودرو و جلوگیری از مشکلات برقی کمک میکند.
تمیز کردن قطب های باتری به صورت سالانه
باتری خودرو با گذشت زمان دچار سولفاته شدن و جرم گرفتن می شود که میتواند انتقال برق را مختل کند. برای تمیز کردن قطبهای باتری ، ابتدا قطب منفی و سپس قطب مثبت را جدا کرده و با مخلوطی از جوش شیرین و آب و استفاده از یک مسواک جرم های روی قطب ها را بزدایید. سپس قطب ها و سر فلزی سیم ها را تمیز و خشک کنید و مجددا در جای خود محکم کنید.
بازبینی و تعویض لامپ ها
بازبینی لامپ های جلو و عقب خودرو ، به ویژه در سیستم روشنایی ، به شما اطمینان میدهد که چراغ ها به درستی کار میکنند. برای این کار شخصی در جلوی خودرو ایستاده و عملکرد چراغ ها جلو را برسی کنید. سپس همین کار را برای چراغ های عقب انجام دهید و در صورت نیاز ،لامپ های سوخته را تعویض کنید.
برسی فیوزها
در نگهداری خودرو ، باید فیوزها نیز مرتباَبرسی شوند: چرا که فیوزهای سوخته ممکن است به کارکرد سیستم های برقی آسیب برسانند. برای تعویض ، ابتدا جعبه های فیوز را که معمولا یکی در داخل کابین و دگری در زیر کاپوت قرار دارند، پیدا کنید. فیوز جدید باید دارای آمپر مشابه فیوز سوخته باشد تا از ایجاد اختلال جلوگیری شود.
تعویض شمع ها هر 50.000 کیلومتر
شمع های خودرو نیز به مرور فرسوده میشود و باید پس از هر 50.000 کیلومتر تعویض گردید. برای تعویض شمع ها، ابتدا کاپوت را باز کرده و کوئل را خارج کنید. سپس با استفاده از آچارف شمع قدیمی را باز کرده و شمع جدید را جایگزین کنید. توجه داشته باشید که فاصله بین الکترودهای شمع متناسب با مدل خودرو تنظیم شده باشد:برای این کار از فیلر استفاده کنید.
دیاگ کردن خودرو
درصورت روشن شدن چراغ چک، استفاده از دستگاه دیاگ (OBD Scanner) به شما کمک می کند تا علت خطا را علت خطا را شناسایی کنید . برای این کار ، دستگاه را به درگاه OBD که معمولا زیر پای راننده قرار دارد، متصل کرده و سوئیچ را در حالت On قرار دهید. دستگاه کد خطاهای موجود را نشان می دهند و میتوانید از طریق دفترچه راهنمای خودرو بیا سایت سازنده، کد خطا را تفسیر کنید. دیاگ منظم به شما کمک میکند مشکلاتی داخلی خودرو را شناسایی و به موقع رفع کنید.
این اقدامات باعث بهبود عملکرد سیستم برق و افزایش طول عمر خودرو خواهند شد.برسی و نگهداری خروچی های خودرو
در چهارمین مرحله از نگهداری خودرو، باید به وضعیت خروجی ها و تجهیزات خارجی توجه کرد تا علاوه بر عملکرد بهتر، ایمنی خودرو نیز افزایش یابد.
تنظیم باد لاستیک ها
فشار نامناسب باد لاستیک ها علاوه بر کاهش عمر تایر، مصرف سوخت خودرو را ننیز افزایش می دهد.برای این منظور،فشار باد لاستیک ها باید به طور منظم چک شود. میزان فشار توصیه شده تایرها معمولا روی دیواره ی لاستیک و یا درب خودرو با واحد “psi” برای بررسی فشار، درپوش نازل را باز کرده و با دشتگاه فشارسنج مقدار ان را اندازه بگیرید:سپس در صورت نیاز به کمک کمپرسور، فشار باد را به میزان مناسب تنظیم کنید.
جابجایی دوره ای تایرها هر 8.000 کیلومتر
به دلیل تفاوت فشار برب روی تایرهای جلو و عقب، معمولا لاستیک های جلویی زودتر دچار سایش می شوند. برای جلوگیری از فرسودگی سریع لاستیک ها، توصیه می شود هر 8.000 کیلومتر جای لاستیک ها را عوض کنید. در تایرهای جهت دار ، جابجایی فقط بین جلو و عقب در همان طرف انجام می شود. اما در تایر های بدون جهت، میتوانید جابجایی را به صورت ضربدری انجام دهید.
تعویض تیغه های برف پاک کن
برف پاکن ها یکی از تجهیزات ایمنی مهم خودرو هستند که با گذر زمان ممکن است دچار پوسیدگی شوند. این موضوع به ویژه در شرایط بارانی یا برفی میتواند مشکل ساز باشد و دید راننده را محدود کند. برای حفظ ایمنی بهتر، در صورت مشاهده ترک یا سایش روی تیغه ها، آنها را تعویض کنید.
مراقبت از رنگ بدنه
رنگ بدنه خودرو فقط برای زیبایی نیست: بلکه نقش محافظت از سطح بدنه در برابر عوامل محیطی و جلوگیری از پوسیدگی را نیز دارد، برای نگهداری از رنگ بدنه، خراش ها را سریعا ترمیم کنید و هر 6 ماه یکبار از واکس مخصوص برای براقیت و حفاظت ببیشتر استفاده کنید. این کار به ماندگاری و حفظ کیفیت رنگ خودرو کمک میکند.
راهنمای جامع نگهداری از خودرو
14
آبان